0%

Koiran ravintoterapeutti Lopputentti

Pääsy lopputenttiin annetaan tenttitilaisuudessa.

Kysymyksiä on yhteensä 40 kpl ja näistä 80 % tulisi olla oikein, jotta läpäiset tentin.

Aikaa on 60 minuuttia ja ajastin käynnistyy, kun aloitat tentin.

Kun pääset tentin viimeiseen kysymykseen, paina "Lähetä".

Jos aika loppuu kesken, siihen mennessä kirjoitetut vastauksesi lähetetään. Voit siis läpäistä tentin vaikka aika loppuisi, mikäli olet vastannut oikein riittävän moneen kysymykseen.

The number of attempts remaining is 3

Täytä ensin yhteystietosi todistuksen kirjoittamista ja postittamista varten.

Ole tarkkana, että ei tule krijotsuvihreitä!

1 / 40

Eliminaatiodieetillä tulisi olla erityisen tarkka että ruokavalio on kattava, jotta puutostiloja synny. Miten huomioit tämän?

Valitse oikea/oikeat vaihtoehdot.

2 / 40

Osa ruoka-aineista imeytyvät vain mikrobiston pilkkomina

3 / 40

Sulo on 2-vuotias beagle, joka kutisee ja rapsuttaa itseään. Eläinlääkäri epäilee ruoka-aineallergiaa ja on määrännyt koiralle 8 - 12 viikon kestävän eliminaatiodieetin.

Asiakas kaipaa tähän sinun apuasi. Mitä sinun tulisi huomioida, kun mietit onko tiukka eliminaatiodieetti todellakin tarpeellinen.

Valitse oikea/oikeat vaihtoehdot.

 

4 / 40

Millä tavoin voidaan vaikuttaa positiivisesti eläimen suoliston mikrobistoon? Valitse oikea / oikeat väittämät.

5 / 40

Mimmu on perusterve 2-vuotias sekarotuinen koira, joka on ollut koko ikänsä raakaruualla.

Mimmun ruokavalio:

  • 30 % lihaisia luista; kanankauloja, possun rustoja, naudan rustoluita
  • 10-15 % sisäelimistä: maksaa, sydäntä, munuaista
  • 15-20 % lohta tai silakkaa
  • 40 % erilaisia lihoja: hevosta, lammasta, kalkunaa

Koulutusherkkuina Mimmu saa maksapannaria; maksaa, munaa, lihaa, merilevää. Mimmu ei pidä kasviksista, vaan saa hapankaalia ja marjoja ruoan joukossa.

Mitä ravintolisiä suosittelisit Mimmulle? Valitse oikea/oikeat vastaukset.

 

6 / 40

Atopia on ihon suojakerroksen vajavainen kehitys, mikä altistaa herkistymiselle ympäristön allergeeneja kohtaan. Osasyy voi olla geneettinen alttius, mutta mitkä muut syyt vaikuttavat atopian puhkeamiseen?

Valitse oikea/oikeat vaihtoehdot.

7 / 40

Lemmikkien ylipaino on kasvavassa määrässä, ja on yleisin ruokavalioon liittyvä sairaus. Ylipaino on terveydelle haitallista ja voi altistaa monen sairauden puhkeamiselle. Mitkä sairaudet ovat liitännäisiä ylipainoon? Valitse oikea/oikeat vaihtoehdot.

8 / 40

Lisääntynyt juominen ja pissaaminen. Mihin tämä oirekuva tavallisesti viittaa? Valitse oikea/ oikeat vaihtoehdot.

9 / 40

Lihan kypsentäminen tekee proteiineista on paremmin sulavia.

10 / 40

Tutkimuksin on voitu osoittaa, että pentuajan raakaruokinta on yhteydessä pienempään riskiin sairastua krooniseen enteropatiaan aikuisiällä, verrattuna kuivamuonalla ruokittuihin.

11 / 40

Jos koiralla on diagnosoitu krooninen enteropatia, ruokavalion lisäksi suosittelemme usein ravintolisiä tukihoitona. Valitse tärkein näistä vaihtoehdoista.

12 / 40

Kaikki maitohappobakteerit edistävät suoliston terveyttä ja hyvää suoliston mikrobistoa. 

13 / 40

Miksi emän mikrobistoon tulisi kiinnittää huomiota, mieluiten jo ennen asutusta?

 

14 / 40

Ekinokokki on riistalihan riskinä, mutta sitä esiintyy vain hirvieläimissä. Jänistä ja sorsaa voi huoletta antaa pakastamattomana ja kypsentämättömänä, sillä niissä ei esiinny mitään loisia.

15 / 40

Trikinella on:

16 / 40

Emän tiineys- ja imetysaikana saamien mikrobivalmisteiden on havaittu vähentävän pentujen varhaisiän immuuni- ja aineenvaihduntasairauksien riskiä.

 

17 / 40

Mitä tulisi huomioida ruokavaliossa, kun koiralla on haimatulehdus? Valitse oikea/oikeat vaihtoehdot.

18 / 40

Kumpaa ruokaa syömällä koira saa enemmän rasvaa ruokavaliostaan?

Ruoka A: Oscar kana-ateria, kuivamuona

Sisältö: Tuore suomalainen kananliha ja kananlihajauho, soseutetut kasvikset (porkkana, lehtisalaatti, keräkaali, jäävuorisalaatti), kananmuna, kananmaksa, kasviskuitu, merilevä, vitamiinit, hivenaineet.

Ravintosisältö: Valkuainen 49%, rasvapitoisuus 25%, raakakuitu 2,6%, hehkutusjäännös 8,6%, kalsium 2,2%, fosfori 1,5%.

Ruoka B: Oscar kana-ateria, raakaruoka

Sisältö: Suomalaista broilerinlihaa, maksaa ja luuta jauhettuna, kananmunaa, soseutettuja kasviksia, pellavaöljyä ja merilevää. Ravitsemukselliset lisäaineet.

Ravintosisältö: Raakarasva 12,5 %, raakavalkuainen 13,5 %, kalsium 0,6 %, fosfori 0,4 %, kosteus 68 %, raakakuitu 2 % hehkutusjäännös 2,5 %. 158 kcal / 100 g.

19 / 40

Ruoan kypsentäminen tuhoaa ravintoaineita, ja täten ruokavalion laskeminen hankaloituu ja puutostiloja voi syntyä herkemmin.

20 / 40

Stressi häiritsee ruoansulatusta ja siksi mahdollinen stressi on hyvä tunnistaa ja huomioida, kun oireileva koira saapuu vastaanotolle.

Miten stressi voi näkyä koiran oirekuvassa?

Valitse oikea/oikeat vaihtoehdot.

 

21 / 40

Haiman vajaatoiminta puhkeaa useimmiten 1–2 vuoden iässä. Haiman entsyymituotanto heikkenee ja ruoka ei sula. Mitkä ovat tyypilliset oireet?

22 / 40

Raa’assa kananmunan valkuaisessa on avidiini-entsyymiä, joka sitoo tiettyä vitamiinia sellaiseen muotoon, että elimistön on vaikea imeyttää kyseistä vitamiinia. Mikä vitamiini on kyseessä?

23 / 40

Jatkuva nälkä, runsas syöminen ja silti paino laskee. Mihin tämä oirekuva tavallisesti viittaa? Valitse oikea / oikeat vaihtoehdot.

24 / 40

Yleisesti ottaen lyhytaikainen paasto (esimerkiksi vuorokauden) on terveellistä koiran elimistölle ja paastolla on positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin. Ruuansulatusjärjestelmä saa levätä ja tyhjentyä, verensokerin laskiessa glukagoni aktivoituu sekä limakalvojen epiteelisolut uusiutuvat. Mutta missä tapauksissa koiraa ei saa paastottaa? Valitse oikea/oikeat vaihtoehdot.

25 / 40

Atopia on ihon suojakerroksen vajavainen kehitys, mikä altistaa herkistymiselle ympäristön allergeeneja kohtaan. Osasyy voi olla geneettinen alttius, mutta mitkä muut syyt vaikuttavat atopian puhkeamiseen?

Valitse oikea/oikeat vaihtoehdot.

 

26 / 40

A-vitamiinin minimi saantisuositus koiralle on noin 50 µg / MEkg. 20 kg koiralle se tarkoittaa käytännössä noin 1580 µg / vrk. Possun maksassa on A-vitamiinia noin 15 200µg / 100 g.
Possun maksaa tulisi siis antaa päivittäin vähintään noin 10 grammaa. Mikä määrä possun maksaa on liikaa, päivittäin annettuna?

27 / 40

Kipulääkitys voi vaikuttaa ruoansulatuksen toimintaan.

28 / 40

Raakaruuassa voi esiintyä haitallisia mikrobeja, jotka voivat aiheuttaa vakavia sairauksia. Tämä takia raakaruokaa on käsiteltävä kotikeittiössä erityisen huolellisesti ja asiakkaita tulisi muistaa ohjeistaa tästä. Kenelle nämä mikrobit voivat olla erityisen vaarallisia? Valitse oikea vaihtoehto.

29 / 40

Ruoan kypsentäminen tuhoaa keskimäärin jopa 50 % B-ryhmän vitamiineista.

30 / 40

Esimerkkikoira painaa 20 kg. Mikä on riittävä määrä silakoita viikossa, jotta se saa suositellun määrän omega-3 rasvahappoja? Silakoissa on EPA+DHA:ta noin 1000 mg / 100 grammaa.

31 / 40

Ruokavaliolla ei voi korjata sellaista, minkä juurisyynä on stressi.

32 / 40

Tietyissä kaloissa (ei kaikissa) on tietty entsyymi, joka hajottaa tiettyä vitamiinia. Lisäksi tämän entsyymin toiminta tehostuu, mikäli raakaa kalaa pakastetaan. Mikäli kyseisiä kaloja käytetään runsaasti raakana, on riskinä kyseisen vitamiinin puutos ja vitamiinia tulisi antaa lisänä. Mikä vitamiini on kyseessä?

33 / 40

FEDIAFin mukaan koiran sinkin minimitarve on 2 mg / MEkg / pv.

20 kg painava esimerkkikoira syö päivittäin noin 500 grammaa ruokaa.  Ruokapäiväkirjan perusteella, se syö keskimäärin päivittäin seuraavasti:

  • 200 g broilerin jauhelihaa
  • 300 g naudan jauhelihaa
  • 20 g naudan maksaa

Kattaako tästä ruokavaliosta saatu sinkki FEDIAFin asettaman minimimäärän?

Finelin ilmoittamat pitoisuudet sinkkiä: (mg / 100g)
Broilerin jauheliha: 1,9
Naudan jauheliha: 5,5
Naudan maksa: 4,3

 

34 / 40

Sairauksissa, kuten erilaisissa tulehdustiloissa, nivelrikon ja ihosairauksien hoidossa, EPA+DHA rasvahappoja saantia suositellaan nostettavaksi. Mihin asti annosta voidaan nostaa? (Konsultoimatta eläinlääkäriä tai testaamatta verikokein.)

(mg EPA+DHA / eläimen elopainokilo)

35 / 40

Närästyslääkkeet voivat vaikuttaa ruoansulatuksen toimintaan.

36 / 40

Mikä näistä on tärkein ravintolisä nivelrikon hoidossa? 

37 / 40

Vastaanotollesi tulee koira, jolla on diagnosoitu krooninen enteropatia. Miten aloitat hoitosuunnitelman näistä vaihtoehdoista?

 

38 / 40

Raakaruokinnan riskeinä on mm. erilaiset haitalliset bakteerit ja loiset. On suositeltavaa säilyttää lemmikkien raakaruoka pakastimessa ja sulattaa vain kerralla tarvittava määrä, jotta minimoidaan nämä riskit.

Valitse mikä / mitkä väittämät pitävät paikkansa.

 

39 / 40

Ekinokokki on:

40 / 40

Minkälaisia oireita esiintyy tavallisesti, jos koiralla on proteiinin puute? Valitse oikea/oikeat vastaukset.

Your score is