0%

Koiran ravintoterapeutti Lopputentti

Pääsy lopputenttiin annetaan tenttitilaisuudessa.

Kysymyksiä on yhteensä 37 kpl ja näistä 75 % eli vähintään 28 kpl tulisi olla oikein, jotta läpäiset tentin.

Aikaa on 60 minuuttia ja ajastin käynnistyy, kun aloitat tentin.

Kun pääset tentin viimeiseen kysymykseen, paina "Lähetä".

Jos aika loppuu kesken, siihen mennessä kirjoitetut vastauksesi lähetetään. Voit siis läpäistä tentin vaikka aika loppuisi, mikäli olet vastannut oikein riittävän moneen kysymykseen.

The number of attempts remaining is 3

Täytä ensin yhteystietosi todistuksen kirjoittamista ja postittamista varten.

Ole tarkkana, että ei tule krijotsuvihreitä!

1 / 37

Stressi on monen oireen takana. Tämä on tärkeä huomioida, kun oireileva koira saapuu vastaanotolle. Miten stressi voi näkyä koiran oirekuvassa? Valitse oikea/oikeat vaihtoehdot.

2 / 37

Suoliston mikrobisto vaikuttaa isäntäeläimen immuniteettiin joko haitallisesti tai hyödyllisesti.

3 / 37

Ruokavaliolla ei voi korjata sellaista, minkä juurisyynä on stressi.

4 / 37

Kipulääkitys voi vaikuttaa ruoansulatuksen toimintaan.

5 / 37

Lauman mikrobisto muuntuu yli elänlajien samankaltaiseksi ajan kuluessa. Koirille annetut Lactobacillus-probiootit voivat siis muokata myös perheen lasten mikrobistoa suotuisasti. 

6 / 37

Minkälaisia oireita esiintyy tavallisesti, jos koiralla on proteiinin puute? Valitse oikea/oikeat vastaukset.

7 / 37

Kampylo ja yersinia ovat:

8 / 37

Raa’assa kananmunan valkuaisessa on avidiini-entsyymiä, joka sitoo tiettyä vitamiinia sellaiseen muotoon, että elimistön on vaikea imeyttää kyseistä vitamiinia. Mikä vitamiini on kyseessä?

9 / 37

A-vitamiinin minimi saantisuositus koiralle on noin 50 µg / MEkg. 20 kg koiralle se tarkoittaa käytännössä noin 1580 µg / vrk. Possun maksassa on A-vitamiinia noin 15 200µg / 100 g.
Possun maksaa tulisi siis antaa päivittäin vähintään noin 10 grammaa. Mikä määrä possun maksaa on liikaa, päivittäin annettuna?

10 / 37

Tutkimuksin on voitu osoittaa, että pentuajan raakaruokinta on yhteydessä pienempään riskiin sairastua krooniseen enteropatiaan aikuisiällä, verrattuna kuivamuonalla ruokittuihin.

11 / 37

Omega rasvahapoissa tulee olla erityisen tarkka, mitä tulee laadun ja säilyvyyden suhteen. Mitkä väittämät pitävät paikkaansa?

12 / 37

Mahaneste sisältää tärkeitä ainesosia, jotta ruuansulatus olisi optimaalinen. Mikä/mitkä seuraavista väittämistä ovat paikkaansa pitäviä?

13 / 37

Syynä atopialle on ihon suojakerroksen heikkous, jolloin immuunipuolustus häiriintyy. Osasyy voi olla geneettinen alttius mutta mitkä muut syyt ovat vielä todennäköisemmät, atopian puhkeamiselle? Valitse oikea/oikeat vaihtoehdot.

14 / 37

Mikä näistä on tärkein ravintolisä nivelrikon hoidossa? 

15 / 37

Esimerkkikoira painaa 20 kg. Mikä on riittävä määrä silakoita viikossa, jotta se saa suositellun määrän omega-3 rasvahappoja? Silakoissa on EPA+DHA:ta noin 1000 mg / 100 grammaa.

16 / 37

Lisääntynyt juominen ja pissaaminen. Mihin tämä oirekuva tavallisesti viittaa? Valitse oikea/ oikeat vaihtoehdot.

17 / 37

Muutamissa kaloissa ei ole tiettyä entsyymiä, joka hajottaa tietyn B-ryhmän vitamiinia. Näitä kaloja voi syöttää isommissakin määrissä, myös pakastettuna, ilman riskiä kyseisen B-vitamiinin puutoksesta. Valitse alla olevista kalat, joissa entsyymiä ei esiinny tai sen pitoisuus on alhainen. 

18 / 37

Pertti on perusterve 3-vuotias saksanpaimenkoira, joka on ollut koko ikänsä raakaruualla. Pertti syö kaksi kertaa päivässä, paastoaa itse satunnaisesti. Ruokavalio koostuu n 30 % lihaisista luista, 10 % sisäelimistä, 3 % maksaa, 15 % lohta tai silakkaa sekä n 40 % erilaisista lihoista, useimmiten kanaa ja kalkkunaa. Kananmunankeltuainen joka toinen päivä sekä ja merilevää satunnaisesti. Kasviksia muutaman kerran viikossa. Mitä ravintolisiä Pertti saattaa tarvita? Valitse oikea/oikeat vastaukset.

19 / 37

Rasvaliukoiset vitamiinit kertyvät elimistöön. Siitä syystä tulee olla tarkkana, kuinka paljon koira saa niitä lisäravinteen muodossa. Mitkä vitamiinit kuuluvat rasvaliukoisiin vitamiineihin? Valitse oikea / oikeat vaihtoehdot.

20 / 37

Raakaruoka on suositeltavaa säilyttää pakastimessa ja sulattaa vain kerralla tarvittava määrä. Miksi? Valitse mikä / mitkä väittämät pitävät paikkansa.

21 / 37

Jos koiralla on diagnosoitu krooninen enteropatia, mikä ravintolisä on tärkein, ruokavaliota lisäksi? Valitse tärkein näistä vaihtoehdoista.

22 / 37

Yleisesti ottaen lyhytaikainen paasto (esimerkiksi vuorokauden) on terveellistä elimistölle ja paastolla on positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin. Ruuansulatusjärjestelmä saa levätä ja tyhjentyä, verensokerin laskiessa glukagoni aktivoituu sekä limakalvojen epiteelisolut uusiutuvat. Mutta missä tapauksissa koiraa ei saa paastottaa? Valitse oikea/oikeat vaihtoehdot.

23 / 37

Mitä tulisi huomioida ruokavaliossa, kun koiralla on haimatulehdus? Valitse oikea/oikeat vaihtoehdot.

24 / 37

Vastaanotolle tulee koira, jolle eläinlääkäri on määrännyt eliminaatiodieetin ja asiakas kaipaa tähän sinun apuasi. Mitä sinun tulisi huomioida, kun mietit onko tiukka eliminaatiodieetti todellakin tarpeellinen. Valitse oikea/oikeat vaihtoehdot.

25 / 37

Haiman vajaatoiminta puhkeaa useimmiten 1–2 vuoden iässä. Haiman entsyymituotanto heikkenee ja ruoka ei sula. Mitkä ovat tyypilliset oireet?

26 / 37

Raakaruuassa voi esiintyä haitallisia mikrobeja, jotka voivat aiheuttaa vakavia sairauksia. Tämä takia raakaruokaa on käsiteltävä kotikeittiössä erityisen huolellisesti ja asiakkaita tulisi muistaa ohjeistaa tästä. Kenelle nämä mikrobit voivat olla erityisen vaarallisia? Valitse oikea vaihtoehto.

27 / 37

FEDIAFin mukaan koiran sinkin minimitarve on 2 mg / MEkg / pv. 20 kg painava esimerkkikoira syö päivittäin noin 500 grammaa ruokaa.  Ruokapäiväkirjan perusteella, se syö keskimäärin päivittäin 200 g on broilerin jauhelihaa ja 300 g naudan jauhelihaa. Lisäksi koira saa naudan maksaa 150 grammaa viikossa eli keskimäärin 20 grammaa päivässä. Kattaako tästä ruokavaliosta saatu sinkki FEDIAFin asettaman minimimäärän?

Finelin ilmoittamat pitoisuudet sinkkiä: (mg / 100g)
Broilerin jauheliha: 1,9
Naudan jauheliha: 5,5
Naudan maksa: 4,3

 

28 / 37

Mikäli koiralla on iho-ongelmia kuten atopia, kutinaa, ihottumaa, karvanlähtöä tuppoina, kaljuja kohtia, mitkä näistä ravintoaineista ovat neljä tärkeintä iho-ongelmien hoidossa? Valitse 4 tärkeintä näistä vaihtoehdoista.

29 / 37

Osa ruoka-aineista imeytyvät vain mikrobiston pilkkomina

30 / 37

Tietyissä kaloissa (ei kaikissa) on tietty entsyymi, joka hajottaa tiettyä vitamiinia. Lisäksi tämän entsyymin toiminta tehostuu, mikäli raakaa kalaa pakastetaan. Mikäli kyseisiä kaloja käytetään runsaasti raakana, on riskinä kyseisen vitamiinin puutos ja vitamiinia tulisi antaa lisänä. Mikä vitamiini on kyseessä?

31 / 37

Millä tavoin voidaan vaikuttaa eläimen suoliston mikrobistoon? Valitse oikea / oikeat väittämät.

32 / 37

Neospora on:

33 / 37

Jos lemmikille pitää suunnitella vähärasvainen ruokavalio, mikä / mitkä näistä ruoka-aineista ovat yleisesti ottaen vähärasvaisia?

34 / 37

Raakaa kalaa syövillä koirilla on riski saada heisimato-, eli lapamatotartunta. Valitse alla olevista kalat, joissa on lapamadon riski. 

35 / 37

Suosittelemme yleisesti ottaen terveille aikuisille koirille, että ruokavalio sisältää noin 10 % luuainesta. Kalsiumin minimi saantisuositus koiralle on FEDIAFin mukaan 0,14 g / MEkg. Paljonko 20 kg painavan koiran tulisi syödä broilerin kauloja, jotta kalsiumin minimitarve täyttyy? Valmistajan ilmoittama broilerin kaulojen ravintosisältö on: raakavalkuainen 18,0 %, raakarasva 8,8 %, kosteus 63,0 %, kalsium 1,6 %, fosfori 0,7 %

36 / 37

Tauriini on kissoilla välttämätön aminohappo. Koiran elimistö pystyy muodostamaan tauriinia kahdesta muusta aminohaposta: kysteiinistä ja metioniinista. Tauriinin puutos aiheuttaa sydänongelmia, sokeutta, kuuroutta ja kasvuhäiriöitä. Miten turvaat riittävän tauriinin saannin eläimelle? 

37 / 37

Ruoan kypsentäminen tuhoaa ravintoaineita, ja täten ruokavalion laskeminen hankaloituu ja puutostiloja voi syntyä herkemmin.

Your score is